Białko serwatkowe – najczęściej w formie koncentratu czy izolatu to najpowszechniej stosowane białka stosowane przez sportowców. Korzystają z nich osoby odchudzające się, budujące masę mięśniową czy rekonwalescenci i osoby starsze. Choć termin „białko serwatkowe” jest powszechnie stosowanym określeniem „białka dla sportowców”, warto zaznaczyć, że są różnice pomiędzy tymi białkami a korzystają z nich również kobiety, osoby starsze i rekonwalescenci! Które białko więc jest lepsze i co wybrać?
Jak powstaje białko serwatkowe – jakość białka ma znaczenie!
Kiedy wybrać koncentrat białka serwatkowego?
Kiedy wybrać izolat białka serwatkowego?
Białko wysokiej jakości o wyjątkowym smaku!
Białko serwatkowe to białko pełnowartościowe zawierające pełen komplet aminokwasów. Zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne (EAA) w tym niezwykle cenną leucynę (Leu). Aminokwasów EAA organizm nie może sam syntetyzować, stąd należy je dostarczać z pożywieniem. Zawarta w białku serwatkowym leucyna sprawia, że możliwa jest synteza białek mięśniowych (tzw. Muscle Protein Synthesis, MPS), a cenią je szczególnie sportowcy. Przyjmowanie odżywki białkowej po treningu, stosowanie białka przed snem czy dodatek odżywki białkowej do posiłków w ciągu dnia poprawia regenerację mięśni, ale także pomaga w odchudzaniu i wspiera proces leczenia czy rehabilitacji.
Białko serwatkowe Fuego w proszku może być doskonałą, lekkostrawną przekąską w ciągu dnia poprawiającą sytość i nasilającą przemianę materii! Białko to materiał budulcowy, ale także element wspierający regenerację czy nawet poprawiający odporność i ogólny stan odżywienia organizmu.
Jak powstaje białko serwatkowe – jakość białka ma znaczenie!
„Białko serwatkowe” lub „serwatka” (ang. whey) – bo tak nazywane jest najpopularniejsze białko stosowane przez sportowców odnosi się najczęściej to grupy białek tj. koncentrat białka serwatkowego (ang. Whey Protein Concentrate, WPC); izolat białka serwatkowego (ang. Whey Protein Isolate, WPI) czy hydrolizat białka serwatkowego (ang. Whey Protein Hydrolysate, WPH). Białko serwatkowe określa się też jako najlepsze białko dla sportowców dzięki zawartym aminokwasom i jego właściwościom.
Z technologicznego punktu widzenia jest różnica pomiędzy serwatką, białkiem serwatkowymi, a poszczególnymi jego formami – WPC, WPI czy WPH.
Serwatka to przede wszystkim białko występujące w mleku krowim. Jest jednym z 2 białek mleka krowiego – wraz z kazeiną (białkiem kazeinowym) tworzą główną strukturę białka. Serwatka oddziela się w procesie produkcji sera oraz jogurtów stanowiąc rzadszą część mleka (jest płynem lżejszym niż 2-ga gęsta frakcja – białko kazeinowe). Powstająca serwatka wydzielająca się w procesie produkcji, jest następnie suszona celem otrzymania białka serwatkowego w proszku, a następnie dalej przetwarzana aby otrzymać końcowy produkt – najczęściej koncentrat i izolat białka serwatkowego.
W procesie produkcji białka serwatkowego filtruje się białko, by usunąć większą ilość tłuszczu oraz laktozy czy innych pozostałości. Uniwersalne białko serwatkowe jakim jest białko WPC filtruje się raz, zaś białko WPI filtruje się kolejny raz dzięki czemu jest w nim mniej laktozy, tłuszczy i nieco więcej samego białka.
Jaka jest więc różnica pomiędzy WPC a WPI? Wszystko może zależeć od kontekstu, stąd warto poznać sytuacje dzięki którym wybierzesz odpowiednie białko dla siebie!
Kiedy wybrać koncentrat białka serwatkowego?
Jeśli rozpoczynasz przygodę z suplementacją białkiem i chcesz dostarczyć cennych aminokwasów wspierających regenerację, proces regeneracji czy odchudzanie – warto sięgnąć po białka Fuego!
Białko WPC Fuego
Charakteryzuje się ono odpowiednim stosunkiem ceny białka do jego jakości. Jak się okazuje w praktyce, jest to uniwersalne białko serwatkowe. Jako produkt – białko w dobrej cenie stanowi pewien kompromis. Pomimo, że zawiera nieco więcej węglowodanów czy laktozy (względem izolatu Fuego), to różnice nie są bardzo duże i dla wielu nieistotne. Koncentrat białka serwatkowego może posłużyć Ci zarówno jako białko potreningowe, ale również doskonale nadaje się jako białko do posiłków, bazowy składnik koktajli potreningowych czy dodatek do omletów oraz składnik wypieków.
Wiele osób zastanawia się co zdrowego zjeść pomiędzy posiłkami lub w chwili kryzysu, kiedy pojawia się większy głód czy zachcianka na coś słodkiego… W takiej sytuacji koncentrat białka serwatkowego doskonale sprawdzi się jako przekąska pomiędzy posiłkami. Możesz dodać ulubiony owoc, garść orzechów i zdrowa przekąska gotowa! Na rynku dostępne są białka smakowe Fuego, które doskonale łączą sytą, regenerująca i niskokaloryczną przekąskę z wyjątkowym smakiem!
Kiedy wybrać izolat białka serwatkowego?
Jeśli szukasz typowego białka potreningowego – izolat białka serwatkowego Fuego to doskonały wybór. Wysoka zawartość białka, najniższa ilość cukru oraz szybkość wchłaniania białka sprawi, że WPI Fuego zapewnia optymalną regenerację. Izolat białka Fuego może także przydać się jako białko dla osób z nietolerancją laktozy, którzy mają problem z wchłanianiem cukru mlecznego – laktozy i chcą zmniejszyć ilość problemów żołądkowo-jelitowych
Izolat białka marki Fuego może wspierać także osoby trenujące, które są wrażliwe na inne dodatki klasycznych białek, stąd może okazać się pomocny u osób z IBS (zespołem jelita drażliwego). Jeśli jesteś osobą odchudzającą się i zależy Ci na maksymalnym ograniczeniu tłuszczu i cukru w porcji odżywki białkowej – izolat białka serwatkowego z Fuego to dobry wybór!
Pamiętaj, że izolat białka serwatkowego z Fuego może sprawdzać się także u osób starszych, które mają bardziej wrażliwe układ pokarmowy, mogą gorzej tolerować inne białka. Lekkostrawne, niskokaloryczne białko Fuego można wykorzystać w procesie wspomagania leczenia (utraty masy mięśniowej, stanów wyniszczenia organizmu, okresach rekonwalescencji i rehabilitacji) oraz w innych sytuacjach.
Białko wysokiej jakości o wyjątkowym smaku
Pomimo tego, że w praktyce można spotkać się z określeniem, że „na początek wystarczy Ci koncentrat białka serwatkowego”, to jak się okazuje – nic nie stoi na przeszkodzie, by zainwestować także w dobre i smaczne białko np. izolat białka serwatkowego Fuego! Dopracowane detale tj. mniej tłuszczu i cukru w białku sprawiają, że otrzymujesz białko wysokiej jakości. W przypadku osób wrażliwych (żołądek, jelita) na nieduże dodatki cukru czy tłuszczu – może to być również dobry wybór.
Duży wybór białek Fuego pozwala znaleźć najlepsze białko, które odpowiada Twoim określonym wymaganiom i potrzebom. Koncentrat białka serwatkowego Fuego to również niezwykle cenne białko! Różnorodność smaków białek Fuego (białko czekoladowe Fuego czy inne białka smakowe Fuego) sprawiają, że dieta może być smaczna, a wysoka jakość białka Fuego sprawia, że białko jest niezwykle skuteczne pomagając osiągać zamierzone cele!